Bali Vandfald
Kroatien

Øen Brac

Øen Brac


Velkommen til Øen Brac

Lige udenfor Split ligger den kroatiske skærgård med et utal af vidunderlige øer – hver med sin charme. Brac er den tredjestørste af disse og måler omkring 40 km lang og 15 km bred. Øen er iøvrigt den som ligger nærmest Dalmatiens hovedby Split.  I Bračs frodige jord produceres vin, gode oliven og saftige citrusfrugter. Her nydes måltider længe på en af de rigtigt gode restauranter som ligger godt fordelt på øen. Brac er særlig kendt som "Stenøen" på grund af den fine hvide kalksten, der har været brugt i århundreder i historiske bygninger og arkitektoniske mesterværker, herunder Diocletianus palads i Split og Det Hvide Hus i Washington DC.


Bol og Zlatni Rat

Udover den verdensberømte kalksten er Brac også berømt for den smukke rullestenstrand Zlatni Rat i Bol på øens sydside. Zlatni Rat er malerisk og en arkitektonisk perle omgivet ef det klareste vand fra Adriaterhavet. Stranden er udformet som en tange der ender ud i en spids der ændrer form afhængig af vindretning og strømmen i havet.  Lidt inde på tangen ligger en pinjelund som byder på tiltrængt skygge, iskiosk, massage og hyggelige beachbarer. Alt dette kombineret med det varme middelhavsklima gør Zlatni Rat til det perfekte opholdssted for strandløver. 

Omkring en kilometer fra Zlatni Rat ligger den lille ferieby Bol - iøvrigt øens ældste by. Byen er ikke stor men emmer af atmosfære med små butikker, udendørs cafeer og gode restauranter. Den livlige havnepromenade domineres af de nydeligste byhuse bygget med en lokale, hvide kalksten. Området omkring Bol gemmer på flere spændende levn fra fortiden bl.a det skjulte kloster Pustinja Blaca, der vidner om glagolitiske præsters ensomme liv: Klosteret er velbevaret og den mest autentiske måde at besøg stedet er ved at trekke nede fra kysten. Tag en båd til startstedet på kysten og begynd opstigningen som tager knap en time - husk vand og bemærk turen er stejl visse steder.  

Skal ferien beriges med mere aktivitet, så ligger ørigets højeste punkt Vidova Gora (780m) lige bag Bol. En glimrende trekkingtur på ca. 5 timer (11 km) tur/retur. På toppen belønnes man med en vidunderlige udsigt over bl.a. Zlatni Rat og naboøen Hvar. En anden og lidt mindre anstrengende vandretur går til Dragehulerne med de mystiske relieffer i væggen. Gemt mellem hulerne ligger et lille kapel og en kirke. Skal aktiviteterne ske på vandet er både windsurfing. kitesurfing og dykning gode muligheder. Der er daglig bådforbindelse til øen Hvar og til den blå grotte på øen Vis, fra fra havnen. 


Supetar og Marca

Supetar er øens hovedstad med omkring 3600 indbyggere. En populær badeby som særligt om sommeren vækkes tli live. Langs havenen findes en smuk flankeret havnepromenade med hyggelige restauranter med udeservering og skøn havudsigt. Bag promenade husene ligger de krogede historiske gader med byens kirke. Midt i labyrintes af brostensbelagte gader findes flere lækre spisesteder og øens største shopping område. Skal det være mere så tag hutigbåden til Split (40 min.) - den sejler op til 10 gange dagligt i sæsonen. Bemærk - Supetar har en livlig færgetrafik til henholdsvis Split, Hvar og Vis. 

3 km vest for Supetar ligger den mere stille og charmerende landsby Mirca. Her kan du indånde atmosfæren af landsbystemning og frisk natur. Mirca er adskilt i to områder - det ene i bakkerne, der ligner det lige kom ud af eventyret, og det andet, mere moderne, lige ved havet. Stranden er rolig og væk fra folkemængderne og byens hektiske liv. Rundt om ses de traditionelle vinmarker og oliventræer, som gørr Mirca til et ideelt sted hvis man gerne vil have ro og slappe af med lidt beach life.


Fiskerlandsbyen Milna

Den lille fiskerilandsby Milna ligger på Vestkysten af Brac dybt inde i en smuk, smuk bugt. Igennem mange år har byen været favorithavn for lystsejlere i Dalmatien for igen og igen at være den smukkeste og sikreste havn på Brač. Derfor kan Milna også brøste sig af hele to højt udstyrede marinaer som er med til at skabe en skøn atmosfære på havnepromenaden. Stenhusene langs den maleriske kystlinje er som små mesterværker af plebeisk arkitektur. I landsbyen ses barokkirken med det dalmatiske klokketårn.

I dag er Milna et populært feriecenter med en uimodståelige charme. Byen vil fortrylle dig med sin skønne natur og derefter forkæle dig med sit middelhavskøkken der består af fisk og skaldyr, kvalitetsolivenolie og hjemmelavede vine - alt sammen friske råvarer fra lokal området. Hvis du kan lide vandsport så er der fine muligheder for både dykning, kajak og sejlads. Nysgerrige feriegæster vil blive fascineret af nærliggende bugter Lučice, Osibova eller Bobovišća havn, landsbyen Ložišća og især den lille ø Mrdulja, der ligger ved indgangen til havnen.


Sumartin

På sydøstkysten af Bračs skjuler den lille, sømandsby Sumartin sig. En landsby med blot 6-700 indbyggere, en lille kirke og et franciskanerkloster. Rundt om byen er landskabet grønt og frodigt med cypresser, pinjetræer og olivenlunde. Byen er øens yngste fiskerilandsby og spækket med flotte huse i ægte dalmatisk stil. Sumartin, der ligger i nærheden af de store stenbrud, har anvendt de elegante sten flittigt. Ikke alene til at lave huse i byen men også til at lave veje, stendiger og siddepladser under træerne i byens haver. Den lille, søvnige by byder på ro i elegangte omgivelser og byder på en afslappet stemning . Talrige smukke strande ligger både i byen og nabolaget med de pittoriskebugte Rasotica, Zukovik, Radovnja, Studena, Zvirje og Spilice. Alle med krytalklart badevand.

Til trods for sin lille størrelse er der mindst en håndfuld dejlige barer og spisesteder. Der bør være en ny restauran til hver aften - og som de øvrige byer på Brac så er Sumartin særlig interessant for finesmeckere indenfor fisk og skalddyr samt ost og olivenolie. Om sommeren liver byen op da der er mange nye sommerhuse og ferievillaer i området. Der er en daglig færge til feriebyen Makarska på fastlandet.


Gastronomi og lækre hvidvine

Århundreders forskning i smag fra forskellige kulturer tilsat krydderier og urter der gror vildt i lokalområdet har skabt gastronomien på de dalmatiske øer. Mon ikke de fleste allerede har fanget at særlig fisk og skaldyr ofte ses på menukortet på Brac... Hver lille taverne - midt i centrum eller langt ude på landet - tilbyder traditionelle opskrifter som grillede fisk med hjemmelavet olivenolie og masser af krydderurter,  salater af blæksprutte, scampi eller hummer med kapers og olivneolie eller dagens fisk bagt serveret efter årstidens grønt.

Men der er også andet end fisk på menuen. Lam er en eftertragtet spise. Serveret som "Ispod peke sauce vitalac" - her er kødet skåret i små firkantede stykker og presset under et låg og langtids stegt over kul. Hertil en skøn sauce som passer til specielt til lammekød. Serveres enten med pasta eller polenta. Af andre specialiteter fra Brac kan nævnes  hjemmelavet gede- og fåreost, dalmatisk  "pasticada" som er en slags oksekødsspecialitet eller kogt artiskok med bønner og ærter. Alt krydret med middelhavskrydderier og lokale urter.

Til maden serveres et godt køligt glas hvidvine. De kroatiske hvidvine er nemlig kommet rigtig godt med og sælges i dag med et godt ry i hele Europa. 


Vi anbefaler....

Øen Brac har mange skønne områder at besøge. Derfor er en bil skøn at have i forbindelse med sin ferie på øen. Så kan man komme rundt over det hele og opleve flere af de små stemningsfulde landsbyer ved vandet og det vilde, golde kalklandskab midt på øen og de mere frodige skov- og olivenplantager nær kysten. Få øer har en så varieret natur. Skal du alligevel et sted til ferien på Brac, så må det være Bol. Særligt hvis du er strandmenneske. Men byen har virkelig det hele og en uge er sjældent nok. Mens du er i Bol.....

 • Zlatny Rat
  Først og fremmest har du her ikke kun den flotteste rullestens strand på Brac men i hele Kroatien. Den er døbt "Symbol of the Adriatic" og bliver ofte fremhævet i internationale magasiner  på grund af sin unikke form. Og her er alt.....  Udlejning af liggestole, små strandbarer og restauranter, surfskole, iskiosk, beachclub etc. 
   
 • Nærliggende udflugtsmål 
  Flere dagsaktiviteter som kan gøre på egen hånd - ikke mindst hvis man er til lidt vandring. Besøg øens højeste punkt Vidova Gora, besøg det smukke Dominikanski Samostan kloster som ligger på en halvø 1 km fra byen centrum eller det større sagnomspundne kloster Blaca som munke, der flygtede fra Osmannerriget, opbyggede i 1500 tallet. Afslutningsvist er der også Dragehulerne.
   
 • Smag på Bol
  Bol har rigtig mange lækre restauranter - og lidt for enhver smag. Vi kan anbefale charmerende Ribarska Kucica i vandkanten lidt uden byen. Specialitter er fisk og muslinger. Nær Zlatny Rat ligger restaurant Mali Raj som umiddelbart ser lidt simpel ud men serverer lækkert mad fra det Dalmatiske køkken.  Og en lille hyggelig drink kunne tages på Cactailbar Bolero på stranden ved Zlatni Rat.
   
 • Udflugtsture
  Intet er smukkere end at besøge et par af de små landsbyer langs vandet. Milna med sin idylliske bugt eller Postira med den lille havn. Der er mange flere, så vælg selv. Landsbyen Sumartin er også skøn og ikke langt derfra kan man se et stenbrud med den flotte kalksten. Kører man langs højderyggen på langs af øens lidt golde natur ses flere små forhandlere af figurer mv. lavet af den hvide kalksten. I den anden boldgade er der flere vinbønder og producenter af olivenolie som er et besøg værd - enkelte har tilhørende taverne. Til slut er en eftermiddag med afsluttende middag på havnen i Supertar også værd at opleve.

Hvordan bestiller jeg?

Rejser til Brac skræddersyes efter jeres ønsker. Nærmeste lufthavn er Split.

 • I hvilken periode vil du rejse og hvor længe?
 • Vil du flyve eller køre selv?
 • Hvis fly, skal det være fra København, Billund eller noget andet?
 • Hvor godt vil du bo (antal stjerner)?
 • Hvor centralt vil du bo?
 • Har du særlige ønsker - og evt. budget?

Når du har overvejet ovenstående, så kontakt os på mail eller telefon, og lad os finde prisen og planlægge detaljerne. 

KONTAKT
Mail: info@osterlindet.dk
Tlf.    7010 6343

Vi glæder os til at hjælpe dig

Brug for hjælp?

Lad os hjælpe dig med at finde eller booke din drømmerejse.

+45 70 10 63 43
Ansat
1920X1080 Split Hotel Jupiter Luxury Facade
Jupiter Luxery Hotel, Split

Du vælger hotel Jupiter, hvis du vil forkæles lidt mere. Hotellet har samme unikke beliggenhed som Slavija indenfo...

1920X1080 Brac Vitar Facade
Lifestyle Hotel Vitar, Brac

Lifestyle Hotel Vitar er et eksklusivt "adults only" hotel, der oser af moderne elegance. Hvert værelse er designe...

1920X1080 Brac Boutique Facade
Boutique hotel, Brac

Boutique Hotel er et moderne og charmerende hotel beliggende blot en kort gåtur fra centrum af Bol. Med en bekvem...